πλαστικήχειρουργική.gr

πλαστική επανορθωτική και αισθητική χειρουργική
Βρίσκεστε εδώ: Home Επανορθωτική Χειρουργική Ουλές Χηλοειδή

Χηλοειδή

Κάθε φορά που το δέρμα κόβεται ή τραυματίζεται σε όλο το πάχος του η επούλωση καταλείπει μια ουλή. Μερικοί άνθρωποι επουλώνουν καλύτερα από άλλους. Δεν μπορούμε με ακρίβεια να προβλέψουμε ποιοι είναι πιθανόν να κάνουν κακή ουλή αλλά γενικά γνωρίζουμε ότι ασθενείς με πολύ σκούρο δέρμα και ασθενείς στο άλλο χρωματικό άκρο δηλαδή με φακίδες και κόκκινα μαλλιά έχουν μεγαλύτερη τάση να εμφανίζουν υπερτροφικές ουλές και χηλοειδή. Μερικές περιοχές επίσης του σώματος είναι πιο επιρρεπείς από άλλες. Η περιοχή του στέρνου είναι χειρότερη με χαρακτηριστικό ότι σπάνια μπορεί να κάνει χηλοειδές χωρίς ιστορικό τραύματος. Ο ώμος είναι ακόμη μια κακή περιοχή για την επούλωση. Ευτυχώς το πρόσωπο και ο λαιμός γενικά επουλώνουν με καλές ουλές.

Ουλές που έχουν φορά κατά μήκος των φυσικών γραμμών του δέρματος έχουν καλύτερη επούλωση σε σχέση με αυτές που τις τέμνουν. Οι πλαστικοί χειρουργοί διαλέγουμε να τοποθετούμε τις ουλές μας με σωστή κατεύθυνση και σε μη ορατά σημεία, όταν όμως χειριζόμαστε τραυματικές καταστάσεις δεν έχουμε αυτήν την επιλογή.

Ποια η διαφορά υπερτροφικής ουλής από ένα χηλοειδές;

Η υπερτροφική ουλή είναι κόκκινη, υπεγερμένη, περιορίζεται στα όρια του τραύματος και συχνά έχει φαγούρα. Στην πορεία του χρόνου υποχωρεί και το χρώμα της γίνεται περισσότερο χλωμό. Το χηλοειδές αντίθετα αναπτύσσεται μήνες μετά το τραύμα πέρα από τα όρια του τραύματος και συχνά συνοδεύεται από φαγούρα και πόνο.

Αντιμετώπιση των ενεργών ουλών

Ο χρόνος είναι καλύτερος “γιατρός” για τις περισσότερες ουλές που τελικά θα ωριμάσουν και θα αποχρωματιστούν. Η επούλωση σε αντίθεση με ότι οι περισσότεροι πιστεύουν διαρκεί περίπου ένα χρόνο. Ορισμένες όμως πιο ανθεκτικές ουλές που συχνά συνοδεύονται από φαγούρα και πόνο έχουμε τρόπο να τις αντιμετωπίσουμε.

Η χρήση πίεσης είτε με την μορφή επιδέσμου είτε με την μορφή ειδικής κατασκευής εφαρμοζόμενη για αρκετές ώρες την ημέρα για αρκετούς μήνες είναι μια δόκιμη επιλογή που απαιτεί υπομονή από τον ασθενή. Η χρήση ενός φύλλου σιλικόνης για 18 ώρες ημερησίως για 6 μήνες έχει βρεθεί να βοηθά την επιτάχυνση της ωρίμανσης των ουλών. Τέλος η χρήση στεροειδών εντός της βλάβης είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική σε μεγάλη πλειοψηφία δύσκολών βελτιώνοντας τα συμπτώματα φαγούρας και πόνου ακόμα και όταν δεν βελτιώνει την εικόνα. Απαιτείται επανάληψη τους ανά 4-6 εβδομάδες, η δε θεραπεία μπορεί να διαρκέσει έως και 6 μήνες.

Μια άλλη προσέγγιση είναι η χειρουργική αντιμετώπιση της ουλής όταν θεωρούμε ότι η ουλή οφείλεται σε ιδιαιτέρες συνθήκες όπως επιμόλυνση του τραύματος ή επούλωση σε δεύτερο σκοπό. Επίσης όταν πιστεύουμε ότι η πλαστική χειρουργική με καλύτερες ατραυματικές τεχνικές μπορεί να έχει καλύτερο αποτέλεσμα. Η παλιά ουλή αφαιρείται συνήθως με τοπική αναισθησία και αποκαθίσταται. Η καινούρια ουλή θα είναι αρχικά κόκκινη και λίγο υπεγερμένη αλλά προοδευτικά θα μαλακώσει και θα σβήσει. Αν χρειάζεται χρησιμοποιούνται και άλλες τεχνικές όπως η πλαστική Ζ που στόχο έχει να αναπροσανατολίσει την φορά της ουλής σε κατεύθυνση που θα έχει λιγότερο τάση άρα θα προσφέρει καλύτερες συνθήκες επούλωσης. Τέλος η δερμοαπόξεση και το laser μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να αμβλύνουν τις άκρες της ουλής.

Σημάδια Ακμής

Τα σημάδια της ενεργούς ακμής είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν. Στο πρόσωπο ενίοτε μπορούμε να γεμίζουμε βαθιά σημάδια ώστε να μην είναι εμφανή. Η δερμοαπόξεση και το χημικό πήλινγκ μπορούν να βοηθήσουν στην εξομάλυνση αυτών των ουλών και την σύσφιξη. Πρόσφατα η ανανέωση του δέρματος με laser έχει δείξει να έχει καλά αποτελέσματα. Πάντως όλες αυτές οι θεραπείες παρέχουν βελτίωση και όχι πλήρη αποκατάσταση.

Ουλές από Εγκαύματα

Τα βαθιά εγκαύματα αυτά που ιατρικά ονομάζουμε ολικού πάχους και μερικού πάχους εν τω βάθει επουλώνονται με δύσμορφες ουλές. Κυρίως τα παιδιά θύματα συχνά καυτών τροφών είναι ιδιαίτερα ευπαθή στην δημιουργία χηλοειδών και υπερτροφικών ουλών. Κύρια θεραπεία είναι ειδικοί πιεστικοί επίδεσμοι και φύλλα σιλικόνης. Το χειρουργείο είναι απαραίτητο σε ουλές που εκτός από αισθητική ενόχληση επιφέρουν και λειτουργικά προβλήματα.

Χηλοειδή

Τα χηλοειδή είναι ένα πραγματικά μεγάλο πρόβλημα για την πλαστική χειρουργική. Ενώ για κάποια όπως αυτά στα λοβία των αυτιών από την χρήση σκουλαρικιών είναι αρκετή η απλή εκτομή, για άλλα η αντιμετώπιση με διάφορους τρόπους που αναφέρονται παραπάνω δίνει μερική μόνο λύση σε ορισμένες δε περιπτώσεις η λύση αυτή είναι προσωρινή.

“Επουλωτικές” κρέμες

Δεν έχει βρεθεί μέχρι στιγμής τεκμηριωμένα ότι οι διάφορες κρέμες που κυκλοφορούν στο εμπόριο και διαφημίζονται σαν “επουλωτικές” έχουν κάποια ιδιαίτερη δράση. Το σημαντικό είναι να χρησιμοποιεί ο ασθενής μια ενυδατική κρέμα ώστε η ουλή ειδικά τον πρώτο καιρό να μην ξεραίνεται. Επειδή οι ουλές είναι ευαίσθητες στην ηλιακή ακτινοβολία θα σας συνιστούσα επίσης την χρήση αντιηλιακού με υψηλό δείκτη προστασίας.

Μοιραστείτε το
FaceBook  Twitter  

Επικοινωνήστε μαζί μας

Επικοινωνήστε μαζί μας
Επικοινωνήστε μαζί μας!
(Καλέστε μας για περισσότερες πληροφορίες ή για να κλείσετε ένα ραντεβού.)
Καλέστε στο 210-3612681 ή Στείλτε μας μήνυμα
Email (*)
Email is required.
Μήνυμα (*)
Message is Required.
Ερώτηση ασφαλείας Ερώτηση ασφαλείας   Ανανέωση
Captcha is not correct. Please try again.
  

Ρωτήστε τον Κο Ζαμπάκο

Ρωτήστε τον Κο Ζαμπάκο
Ρωτήστε τον Κο. Ζαμπάκο.
Στείλτε τα ερωτήματά σας για να λάβετε απάντηση απευθείας από τον Κο. Ζαμπάκο,
ή καλέστε στο 210-3612681
Η ερώτηση αφορά (*)

Παρακαλούμε επιλέξτε το ιατρείο που σας ενδιαφέρει
Όνομα (*)
Please type your Full Name.
Email (*)
Please type your valid email.
Ερώτηση (*)
Please type your question.
Όροι: Η ταυτοτητά σας θα παραμείνει εμπιστευτική, η ερώτησή σας όμως καθώς και η απάντηση του Κου Ζαμπάκου μπορεί να δημοσιευτούν στην ιστοσελίδα μας για την ενημέρωση και άλλων ασθενών.
Αποδοχή των όρων (*)
Please accept the Terms
Ερώτηση ασφαλείας Ερώτηση ασφαλείας   Ανανέωση
Invalid answer to security question. Please try again.

ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΕΥΑΙΣΘΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ